Indien deze nieuwsbrief niet correct wordt weergegeven, klik dan hier voor de online versie.  
Collectieve Beveiliging Amsterdam
Datum 5 november 2015
Beste ondernemer,
 
Week 41, de nationale Week van de Veiligheid, stond helemaal in het teken van ondernemen en veiligheid. Een week vol met diverse activiteiten waarin u mogelijk zelf ook een bijdrage leverde of aandacht besteed heeft aan veiligheid binnen uw bedrijf.

In deze nieuwsbrief leest u wat u zelf nog meer kunt doen op het gebied van veiligheid, leest u waar u gratis trainingen kunt vinden, wordt wijkagent Pieter Velthuizen geinterviewd en ontdekt u wat u allemaal kunt doen met het Businesspark 360.
Geef vervolg aan de Week van de Veiligheid met gratis trainingen
 
Dit jaar was het thema van de Week van de Veiligheid agressie op de werkvloer. Het is belangrijk dat ondernemers zich hierop (beter) kunnen voorbereiden. Dit kan door een (gratis) online training te volgen. Via deze link komt u meteen bij de trainingen terecht.

Wilt u meer doen op het gebied van veiligheid?
Bent u in uw bedrijf actief ook al bezig met veiligheid? Het kan gaan om het vastleggen van goede processen en duidelijke protocollen met uw medewerkers bijvoorbeeld als er onverhoopt een overval plaatsvindt, tegengaan van interne diefstal, maar ook bewustwording rondom cybercrime. 

Wellicht kunt u nog meer doen! Op de website www.veiligondernemenbeginthier.nl kunt u onder andere meer (tips) lezen en een scan doen. 

Wijkagent Pieter Velthuizen aan het woord
 
Een interview met Pieter Velthuizen, wijkagent van Duivendrecht
 
- wat is jouw rol precies in het gebied?
Als wijkagent is mijn werk veelzijdig. Van een dakloze onder het viaduct tot de Quote-genoteerde CEO van een succesvol bedrijf, van een scheve schutting tot het opleggen van een huisverbod, van een praatje met bewoners tot het verbaliseren van niet hands-free bellen. Maar ook een onderzoek naar een mogelijk radicaliserende jongen in mijn wijk.
 
Meer gericht op het bedrijventerrein en de aangesloten leden van het collectief probeer ik zo veel mogelijk contact met hen te onderhouden. De kracht van een wijkagent is o.a. objectieve gegevens te kunnen verklaren dan wel te weerleggen. De subjectieve gegevens en gevoelens krijg je alleen maar wanneer je weet wat er speelt in je wijk, bij je bedrijven en gebruikers.
 
- hoe kenmerkt het gebied zich en hoe is de veiligheid in het gebied?
Een afwijkend deel van mijn gehele verzorgingsgebied is het industriegebied rond de Ellermanstraat/J.Muyskenweg en een deel Amstel Business Park. In tegenstelling tot de dorpskern van Duivendrecht kenmerkt dit gebied zich vooral door veel passanten. Weinig of geen bewoners maar veel werknemers en bezoekers van bedrijven en natuurlijk de vestigingen van groothandels. Het gevoel van veiligheid wordt dan ook met name bepaald door wat de vaste bezoekers en gebruikers ervaren en dus niet zo zeer de bewoners. Wat gebeurt er in en rond de bedrijven, wat ervaar je op weg van en naar het werk, hoe vaak is er ingebroken etc.
 
- met welke partijen werk je samen om de veiligheid te vergroten? 
Wanneer je weet hoe intensief het gebied wordt bezocht, hoeveel verkeersbewegingen er zijn en wat er uiteindelijk aan incidenten plaatsvindt, zijn wij als politie best tevreden. Natuurlijk is iedere inbraak er 1 te veel en denk je hier anders over wanneer je fiets is gestolen. Nogmaals, afgezet tegen de hoge intensiteit van gebruik valt het echt mee. Dit bereik ik als wijkagent niet alleen. Hier heb je een uitgebreid netwerk voor nodig om gezamenlijk te werken aan veiligheid en leefbaarheid in het gebied. 
 
- hoe is de samenwerking met de collectieve beveiliging?
De samenwerking met het collectief vormt hierbij uiteraard een onmisbare schakel. De surveillanten van G4S zijn een verlengstuk van onze en mijn ogen en oren.
 
- kun je een voorbeeld noemen van de resultaten van die samenwerking?
De rapportages van het collectief zorgen voor een welkome aanvulling van informatie en leiden zelfs tot aanhouding van verdachten. 
 
Voor de ondernemers heb ik de volgende aanbevelingen:
*    Word je slachtoffer van een misdrijf, vernieling, bedreiging of wat ook MELD het!
*    Ken je buren. Weet wie het zijn, maak eens een praatje, wissel ervaringen met elkaar uit.
*    Wees kritisch op jezelf, je personeel en de inrichting van je bedrijf en directe omgeving hiervan. Hoe staat het je beveiliging, heb je er alles aan gedaan om incidenten te voorkomen.
 
Ik zou willen afsluiten met het doen van een aanbod. Zijn er vragen, opmerkingen, suggesties neem contact met me op. Mail: pieter.velthuizen@politie.nl of bel 0900-8844. Wordt het echt spannend: Bel-M 0800-7080 of 112.
Businesspark 360, melden incidenten en kansen voor b2b 

Zelf kunt u, als ondernemer, ook een steentje bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van de omgeving waarin u werkzaam bent. Als u iets ziet in de openbare ruimte kunt u dit melden. Er is soms wat onduidelijkheid over wat u nu precies waar kunt melden. Om dat te ondervangen is er in het Businesspark 360 een mogelijkheid om incidenten te melden. Dat kan een kapotte lantaarnpaal zijn, graffiti, maar ook een verdacht persoon / voertuig dat u gezien heeft in de omgeving van uw bedrijf. Op Businesspark 360 kunt u onder "incident melden" alles melden! Wij zorgen ervoor dat het bij de juiste instantie terecht komt.

Heeft u uw bedrijfslogo al toegevoegd in de portal van Businesspark 360? Zo kunnen andere bedrijven u gemakkelijker vinden en kunt uw wellicht commercieel nog wat voor een andere ondernemers in Amsterdam, Diemen of Ouder-Amstel betekenen.

Vragen
  Mocht u vragen hebben over de Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam dan kunt u contact opnemen met Debora Lenten, directeur SCBA, via debora.lenten@veiligeramsterdam.nl.

Mist u een onderwerp in de nieuwsbrief, dan kunt u dat ook aan ons doorgeven via debora.lenten@veiligeramsterdam.nl

Mocht u vragen hebben aan G4S of een afspraak willen maken om de dienstverlening via hen te laten uitvoeren, dan kunt u contact opnemen met Jelle Steenbeeke, accountmanager G4S via jelle.steenbeeke@nl.g4s.com
Volg ons op Twitter
Via ons Twitter-account @CBAmsterdam brengen we volgers op de hoogte over algemene informatie over veiligheid, wat er speelt in het collectieve gebied en hoe het gesteld is met de veiligheid aldaar? Daarnaast delen we tips met waar u zelf op kunt letten of hoe u bijvoorbeeld subsidie kunt krijgen op veiligheidsmaatregelen.
 
Blijf ook op de hoogte en deel uw ervaringen viaTwitter: @CBAmsterdam 
 

Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door:  
Mazars
 
Bekijk online | Contact | Afmelden | Website

Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam | Postbus 19406 | 1000 GK Amsterdam
Telefoon 06-15406098 | E-mail info@collectievebeveiliging.eu